ph dieetti ruokavalio

pH Dieetti

PH-ajattelumallin, jonka on luonut tohtori Robert O. Young, mukaan länsimaissa nykyään vallitseva kiireinen elämäntyyli ja ruokavalio aiheuttavat elimistön happamoitumista. Saman ajattelumallin mukaan happamoituminen taas aiheuttaa muun muassa liikalihavuutta, väsymystä, ruoansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä. Youngin kehittämä pH-dieetti lupaa apua edellä mainittuihin ongelmiin tasapainottamalla elimistön pH:ta.

Happamoitunut keho voidaan saattaa ihanteelliseen tilaan valitsemalla ruokavalioon pääasiassa emäksisöiviä ruokia, joita syödään mahdollisimman paljon raakana ja soseutettuna. Happoa tuottavia ruokia voi ruokavaliossa olla 30 % ja emäksisöiviä 70 %. Kehon puhdistusvaiheessa pääpaino on emäksisöivissä ruoissa ja vedessä.

Aluksi ateriointitottumuksiaan kannattaa muuttaa siten, että yli puolet lautasesta on salaattia ja vihanneksia (mielellään raakoja tai kevyesti höyrystettyjä) ja loppu lautasesta on kalaa, lihaa (mielellään kalkkunaa), papuja tai jotain kypsennettyä ruokaa. Perunat, riisi ja pasta kannattaa jättää kokonaan pois. Kun keho on tarpeeksi tervehtynyt, ruokavalioon voi lisätä joitakin enemmän happoa tuottavia ruokia.

pH dieetti ja käsitelty ruoka

Mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty, sitä enemmän se happamoittaa elimistöämme. PH-dieetissä suositaankin mahdollisimman vähän käsiteltyjä raaka-aineita.

Kehoa happamoittavat esimerkiksi: liha, maitotaloustuotteet ja kananmunat, viljatuotteet, korkean sokeripitoisuuden hedelmät, etikkaa sisältävät ruoat, hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ja virvoitusjuomat, tuoremehut ja muut mehut, kahvi, tee (musta ja vihreä), sokeri (myös intiaanisokeri) ja keinotekoiset makeutusaineet sekä puhdistettu suola.

Myös käyttämämme vesi (sekä vesijohtovesi että lähdevesi) on yleensä hapanta. Elimistöä happamoittavat myös ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet. Lisäksi kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön happamuutta eli maitohappoa.

PH-ajattelumallin mukaan edellä mainittuja ruoka-aineita tulisi siis välttää tai niitä ei tulisi syödä ainakaan liiallisesti, jotta elimistön pH-tasapaino pysyisi mahdollisimman hyvänä.

PH-dieetin mukaan kannattaa suosia hyviä, eli emäksisöiviä ruoka-aineita.

Niitä ovat esimerkiksi kasvikset, juurekset (ei peruna), avokado, kookospähkinä, sitruuna, lime, greippi, idut, kvinoa, tattari, hirssi, speltti, osa siemenistä ja pähkinöistä ja osa kylmäpuristetuista öljyistä. Emäksisöivän ruokavalion perustana on lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt, hyvä suola (esim. ruususuola tai kristallisuola) ja emäksinen vesi.

Vettä voi emäksisöidä kotona siihen kehitetyillä suodatinlaitteilla. Näiden ruoka-aineiden lisäksi suositellaan myös käytettävän SuperGreens-jauhetta sekä Prime pH-tippoja tasapainottamaan kehon pH:ta.

pH dieetin edut

  • Ruokavalio sisältää paljon terveellisiä kasviksia ja kasviöljyjä.
  • Dieetissä suositaan puhdasta ja käsittelemätöntä, tuoretta ruokaa.
  • Puhdistaa kehoa ja poistaa turvotusta.

pH dieetin haitat

  • Dieetin noudattaminen on vaikeaa: siinä täytyy paastota ja totutella raakaravintoon.
  • Lääkäreiden mukaan dieetin taustalla ei ole todellista tieteellistä pohjaa: veren happamuus pysyy automaattisesti oikeana, koska elimistö tasaa itse ruoan happamuutta tai emäksisyyttä. Liika happamuus poistuu eritteiden mukana.
  • Dieetti edellyttää myös tohtori Youngin omistaman yrityksen valmistamien lisäravinteiden ostamista sekä kalliiden keittiövälineiden, kuten vedenpuhdistimen, hankkimista.
  • Dieetti kieltää lähes kaikki perinteiseen länsimaiseen ruokavalioon kuuluvat raaka-aineet ja valmistustavat.
  • pH-ajatteluun kuuluu myös teettää veren analyysi, joka maksaa n. 150 euroa.
ph-dieetti-ruokaohjeet

ph dieetti ruokavalio

1. ja 8. päivä

Aamupala: puuro koostuen seuraavista aineksista: 2,5 desiä keitettyä kvinoaa, 5 teelusikallista Chia-siemeniä, 4 desiä manteli-, kookos- tai hamppumaitoa ja yksi desi mansikoita. Kaksi taatelia, kaksi teelusikallista manteleita ja kaksi teelusikallista kookoshiutaleita.     

Lounas: salaatti koostuen seuraavista aineksista: 1 iso lehtisalaatti, ½ kurkku, 1 granaattiomena, 1desilitra siemeniä, 1 avokado, 0,5 desiä kuorittuja pistaasipähkinöitä. Kastikkeeksi oliiviöljyä.

Illallinen: vapaavalintainen, mutta pyritään välttämään ruokia, jotka happamoivat kehoa.

2. ja 9. päivä

Aamupala: omenajäädyke koostuen seuraavista aineksista: 1 desi liotettuja cashewpähkinöitä, 1 desi makeuttamatonta manteli- tai kookosmaitoa, ½ tlk. Vaniljaa, 1 hienonnettu omena, 0,5 desiä gluteenitonta ja kypsentämätöntä kauraa ja 1 rkl. Hampunsiemeniä.

Lounas: avokado-wrappi koostuen seuraavista aineksista: salaattia, ½ avokado, hienonnettua basilikaa, pieni kourallinen pinaattia, 1 tl. korianteria, ¼ punasipuli, 1 tomaatti ja mausteeksi merisuolaa ja pippuria.

Illallinen: vapaavalintainen, mutta pyritään välttämään ruokia, jotka happamoivat kehoa.

 

3. ja 10. päivä


Aamupala: smoothie koostuen seuraavista aineksista: 1 desi tuoretta pinaattia, 1 desi makeuttamatonta mantelimaitoa, 0,5 desiä jotain seuraavista (jäädytetyt marjat, mansikat, viinirypäleet), 1 banaani, 4 rkl. raakoja manteleita ja 1 rkl. Chia-siemeniä.

Lounas: pasta koostuen seuraavista aineksista: 100 g lohta tai kuhaa, 2 desiä tuoretta basilikaa, 0,5 desiä oliiviöljyä, 1 desi saksanpähkinöitä, 2 limeä, merisuolaa ja pippuria, 1 kesäkurpitsa (spiraalinen) ja valinnaisesti: viipaloitua parsaa, pinaatinlehtiä ja tomaattia.

Illallinen: vapaavalintainen, mutta pyritään välttämään ruokia, jotka happamoivat kehoa.

4. ja 11. päivä


Aamupala: omena-manteli-kaurasekoitus (viilennetty jääkaapissa) koostuen seuraavista aineksista: 4 desiä gluteenitonta kauraa, 2 desiä kookosmaitoa, 1 desi raakaa mantelivoita, 2 desiä raastettua vihreää omenaa ja mausteeksi kanelia.

Lounas: salaatti koostuen seuraavista aineksista: reilusti pilkottua lehtikaalia, 1 desi parsakaalia, ½ kesäkurpitsa, 1 desi liotettuja nuudeleita, 1 desi kirsikkatomaatteja, 2 rkl hampunsiemeniä ja vapaavalintaista kevyttä salaatinkastiketta, joka ei happamoi kehoa.

Illallinen: vapaavalintainen, mutta pyritään välttämään ruokia, jotka happamoivat kehoa.

5. ja 12. päivä


Aamupala: smoothie koostuen seuraavista aineksista: 1 desi tuoretta pinaattia, 1 desi makeuttamatonta mantelimaitoa, 0,5 desiä jäädytettyjä marjoja, 1 jäädytetty banaani, 1 rkl kookosöljyä, ½ tlk kanelia, 2 rkl raakaa mantelivoita.

Lounas: burrito-lautanen koostuen seuraavista aineksista: 0,5 desiä kvinoaa (tai ruskeaa riisiä), mustia papuja, 4 vihreää sipulia, 2 viipaloitua limeä, 4 jauhettua valkosipulinkynttä, hyppysellinen kuminaa, 2 avokadoa viipaloituna, hiukan hienonnettua korianteria.

Illallinen: vapaavalintainen, mutta pyritään välttämään ruokia, jotka happamoivat kehoa.

6. ja 13. päivä


Aamupala: aamupuuro koostuen seuraavista aineksista: 1 desi huuhdeltua kvinoaa, 4 dl kookosmaitoa, 1 tl kanelia, 1 tl chia-siemeniä, 1 tl hampunsiemeniä.

Lounas: salaattia koostuen seuraavista aineksista: 2 desiä höyrytettyä kvinoaa, reilusti sinappikaalia, 1 tomaatti viipaleina, ¼ punasipuli kuutioituna ja vapaavalintaista kevyttä salaatinkastiketta, joka ei happamoi kehoa. 

Illallinen: vapaavalintainen, mutta pyritään välttämään ruokia, jotka happamoivat kehoa.

7. ja 14. päivä


Aamupala: Chia-aamiainen koostuen seuraavista aineksista: 2 desiä makeuttamatonta manteli- tai kookosmaitoa, 4 rkl chia-siemeniä, ½ tlk vaniljaa, ½ tlk kanelia, 1 rkl makeuttamattomia ja hienonnettuja kookoshiutaleita, 0,7 desiä pilkottuja pähkinöitä (manteleita, cashewpähkinöitä tai hampunsiemeniä).

Lounas: salaatti koostuen seuraavista aineksista: yksi avokado, teelusikallinen kuminaa, kaksi puristettua limeä, 2 ½ desiä suodatettua vettä, ¼ teelusikallinen merisuolaa, yksi teelusikallinen oliiviöljyä ja pippuria maun mukaan.

Illallinen: vapaavalintainen, mutta pyritään välttämään ruokia, jotka happamoivat kehoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *