Hyvinvointi ja laihdutus

Hyvinvointi on tärkeä osa laihduttamista

Moni laihduttaja tuskailee viimeisten kilojen kanssa. Joskus voi tuntua siltä, että varsinkaan ne viimeiset viisi kiloa eivät sitten millään irtoa, vaikka takana saattaa olla jo iso työurakka ja runsas painon pudotus. Usein törmätään siihen, että laihduttaja on sivuuttanut henkisen hyvinvoinnin ja esimerkiksi stressin merkityksen painon pudotukselle.

Kaikki ei ole niin yksinkertaista kuin vain pelkkien kaloreiden laskeminen, vaan myös ihmisen hormonitoiminta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi vaikuttavat lopputulokseen. Ihminen ei ole kone, ja joskus laihdutusta täytyy tarkastella hyvin kokonaisvaltaisena projektina aina ruokailutottumuksista erilaisiin psykologisiin tekijöihin.

Mikäli siis tuskailet hitaan tai pysähtyneen painonpudotuksen kanssa, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja alkaa miettimään, millaisia pieniä muutoksia voisit tehdä päivittäiseen elämään. Omaa hyvinvointia ei saa unohtaa painonpudotuksen osana, sillä se kostautuu väistämättä jossakin vaiheessa.

Kun maltat ottaa nämä asiat tosissaan tarpeeksi ajoissa, on myös hyvät lopputulokset taattu. Tuloksia ei kannata hankkia itseään kiduttamalla vaan pikkuhiljaa kuulostelleen ja omaa hyvää oloa vaalien. Silloin ne kilotkin lähtevät kaikista helpoiten ilman turhia kuureja ja salilla itsensä rääkkäämistä. Myös lisäravinteet voivat joskus tuoda kaivattua tehoa painonpudotukseen.

Miten hyvinvointi auttaa laihtumaan?

On muutamia asioita, joihin jokaisen laihduttaja kannattaa kiinnittää huomiota. Ne saattavat usein jäädä pimeän peittoon silloin, kun kiloista halutaan nopeasti eroon. On mahdollista saada myös nopeita tuloksia mutta kannattaa kuitenkin olla kaukaa viisas, eikä viedä kehoa äärimmilleen ihan ensi tilassa. Moni löytää itsensä uudestaan samasta lähtötilanteesta tai jopa muutaman extrakilon kanssa. Jos asiat maltetaan kuitenkin tehdä järkevästi ja ajan kanssa, on mahdollista saada aikaan pysyviä elämäntapamuutoksia ja omaksua kokonaan uusi elämäntapa, jolloin paluuta vanhaan ei ole.

Kilot karisevat silloin kuin itsestään, ja myöhemmin on varaa kiristää, jos ollaan maltettu aloittaa tarpeeksi hitaasti. Toki muutoksia pitää myös ihan oikeasti tehdä tai ei myöskään tuloksia ole luvassa. Seuraavaksi esitellään muutamia perusasioita, joihin jokaisen laihduttajan kannattaa kiinnittää huomiota:

  1. Syötkö tarpeeksi? Varsinkin jos painoa on jo pudonnut mukavasti mutta se jossakin vaiheessa kuitenkin tyystin tyssää, kannattaa varmistaa, että saat varmasti tarpeeksi energiaa syömästäsi ruuasta. Tässä on kyse nimenomaan siitä kuuluisasta säästöliekistä, joten kannattaa olla varovainen sen kanssa. Aineenvaihdunta nimittäin pysyy käynnissä, mikäli keho saa tarpeeksi ravintoa varsinaisia ravintoaineita unohtamatta. Älä siis myöskään syö liian vähän, vaikka toiveenasi olisikin runsas painonpudotus.
  2. Syötkö liikaa? Moni laihduttaja saattaa myös huomaamattaan syödä liikaa. Kaloreita saattaa kertyä yllättävistä kohteista, kuten kastikkeista ja lisukkeista. Jos siis arvelet, että saatat saada liikaa kaloreita, voi olla paikallaan pitää vaikkapa ruokapäiväkirjaa muutaman päivän ajan. Mikäli tarkkaa ruokaohjelmaa ei ole, etkä varsinaisesti laske kaloreita, voi olla paikallaan hieman tarkkailla, miten paljon kaloreita oikeastaan tulee kullakin aterialla. Kaikista kaloririkkaimmat ruoat kannattaa ehkä jättää kokonaan pois painonpudotuksen ajaksi ja palata niihin vasta myöhemmin ylläpitovaiheessa.
  3. Tarvitsetko lisäravinteita? Moni laihduttaja saattaa hyötyä erilaisista lisäravinteista osana painonpudotusta. Mitä paremmin keho on ravittu, sitä helpommin painoa saa pudotetuksi. Kannattaa siis tutustua erilaisiin lisäravinteisiin, kuten magnesiumiin tai vaikkapa d-vitamiiniin. Nämä ravintolisät saattavat hyvinkin olla avuksi painonpudotuksessa, vaikka varsinaista työtä ne eivät kuitenkaan puolestasi tee. Lisäravinteet saattavat kuitenkin olla olennainen osa painonpudotusta esimerkiksi kehon hormonitoiminnan kannalta.
  4. Nukutko hyvin? Moni laihduttaja saattaa unohtaa projektissaan, kuinka tärkeää nukkuminen on laihdutuksen kannalta. Keho tarvitsee hyvät yöunet. Rasva palaa yöllä ja ilman kunnollista palautumista mieliteot yllättävät kerran jos toisenkin. Toistuvasti huonosti nukutut yöt ja siitä seurannut herkuttelu voi sabotoida omaa painonpudotusprojektia. Jokaisen painonpudottajan kannattaa siis huolehtia unen laadusta, sekä myös levätä tarvittaessa. Hyvinvoiva keho päästä paljon helpommin irti ylimääräisistä kiloista, kun liiallisella treenillä rääkätty keho.

 

Huomioi kokonaisvaltainen hyvinvointi

Jokaisen laihduttajan kannattaa siis suhtautua painonpudotukseen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Hyvin voiva keho pudottaa ylimääräiset kilot pois helposti. Ja esimerkiksi tasapainoinen mieli tekee hyviä ja järkeviä valintoja ruokailujen suhteen. Lopulta on kyse kokonaisvaltaisesta tasapainosta, johon mahtuu myös muutamia erehdyksiä ja herkuttelua.

Ne ovat osa elämää, joten painonpudottajan kannattaa opetella myös armollisuutta itseään kohtaan. Matkalla kohti omaa unelmapainoaan mahtuu kaikenlaista, eikä kannata antaa pienten vastoinkäymisten lannistaa omaa mieltä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *