vihreä tee auttaa laihduttamisessa

Vihreä tee auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi painonpudotuksessa

Vihreä tee on yksi maailman terveellisimmistä juomista. Se on täynnä antioksidantteja ja erilaisia kasviyhdisteitä, jotka edistävät terveyttäsi. Vihreä tee jopa edistää rasvanpolttoa ja vauhdittaa painonpudotusta.

Vihreän teen ainesosat auttavat rasvanpoltossa

Teelehdet sisältävät monia hyödyllisiä bioaktiivisia yhdisteitä. 

Yksi vihreän teen ainesosista on kofeiini. Vaikka kuppi vihreää teetä sisältää paljon vähemmän kofeiinia (24–40 mg) kuin kuppi kahvia (100–200 mg), sillä on kuitenkin lieviä vaikutuksia. Kofeiini tunnetusti stimuloi aineenvaihduntaa ja siten auttaa rasvanpoltossa parantaen myös suorituskykyä urheillessa. 

Vihreän teen suurimmat hyödyt tulevat kuitenkin sen antioksidanteista, eli katekiineista, ja jo kupillinen vihreää teetä lisää antioksidanttipitoisuutta verenkierrossa. Tärkein näistä katekiineista on epigallokatekiinigallaatti (EGCG), joka tehostaa aineenvaihduntaa.

Vihreä tee hajottaa rasvasoluja

Rasvan polttamiseksi kehon on ensin hajotettava rasvasoluja, jotta ne pääsevät verenkiertoon. Vihreän teen aktiiviset yhdisteet auttavat tässä prosessissa lisäämällä rasvaa polttavien hormonien, kuten noradrenaliinin vaikutuksia. 

Teen pääosassa toimiva EGCG-antioksidantti auttaa estämään entsyymiä kehossasi, joka yrittää hajottaa noradrenaliinihormonia. Kun tätä entsyymiä estetään, noradrenaliinin määrä kasvaa kehossa ja tämä edistää rasvasolujen hajoamista.

Vihreässä teessä kofeiinin ja EGCG:n yhteistoiminnalla voi olla synergistinen, toisiaan vauhdittava vaikutus. Yhteisvoimin enemmän pilkottuja rasvasoluja vapautuu verenkiertoon lihassolujen energianlähteeksi.

Tehostaa rasvanpolttoa, erityisesti urheilusuorituksen aikana

Jos katsot kaupallisia laihdutusmainoksia tai -tuotteita, näet etiketeissä todennäköisesti usein ainesosana vihreää teetä. Tämä johtuu siitä, että vihreää teetä liittyy yleisesti tehostuneeseen rasvanpolttoon, varsinkin urheilun yhteydessä. 

On jopa todettu, että miehet, jotka käyttivät vihreän teen uutetta ennen urheilusuoritusta, polttivat 17% enemmän rasvaa kuin miehet, jotka eivät vihreää teetä käyttäneet. Vihreä tee siis tutkitusti stimuloi rasvanpolttoa. 

Liikunnan lisäksi teen katekiinit tehostavat rasvanpolttoa myös levon aikana, mutta pienemmässä määrin kuin liikunnan yhteydessä. Pitkällä aikavälillä EGCG:n vaikutus kasvaa ja rasvanpoltto kiihtyy.

Parantaa aineenvaihduntaa

Kehosi polttaa jatkuvasti kilokaloreita. Kulutat kaloreita myös nukkuessasi tai istuessasi, sillä kehosi solut suorittavat miljoonia toimintoja, jotka vaativat energiaa jatkuvasti. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että vihreän teen uutteen tai EGCG-lisäravinteiden ottaminen voi polttaa enemmän kaloreita – jopa levossa. 

Keskimäärin henkilön kohdalla, joka polttaa 2000 kaloria päivässä, vihreä tee tehostaa aineenvaihduntaa noin 60-80 lisäkalorilla, yhtä paljon kuin runsasproteiininen ruokavalio. Pitkällä aikavälillä aineenvaihdunnan tehon vaikutus kuitenkin lisääntyy. Vaikutukset ovat kuitenkin aina yksilöllisiä.

Voiko vihreä tee vähentää kaloreiden saantia?

Teoriassa tämä on mahdollista, jos ajattelee siltä kantilta, että vihreä tee vähentää ruokahalua. Tällöin se periaatteessa saa keräämään vähemmän kaloreita ilman sen suurempaa vaivaa. 

On myös mahdollista, että vihreä tee hillitsee ruoasta saadun rasvan imeytymistä. Ensisijaisesti vihreä tee kuitenkin lisää kalorinpolttoa, mikä myös tehostaa rasvanpolttoa, vaikka se ei kaikissa tapauksissa vaikuta ruokahaluun suuntaan tai toiseen.

Vihreä tee auttaa polttamaan rasvaa, erityisesti haitallista vatsarasvaa

Kun ajatellaan pudotettuja kiloa, vihreän teen vaikutukset yksinään voivat olla suhteellisen vaatimattomat. Muutokset ovat kuitenkin aina yksilöllisiä, joillain vihreä tee voi tehostaa painonpudotusta esimerkiksi 3kg 23 kiloa kohden.

Muista, että kaikki rasvat eivät ole samanlaisia. Ihonalaista rasvaa löytyy erilaatuisia ja sinulla voi olla myös merkittävä määrä viskeraalista rasvaa, jota kutsutaan myös vatsarasvaksi. Suuri määrä sisäelinrasvaa voi aiheuttaa tulehduksia ja insuliininsietokyvyn muutoksia, jotka molemmat liittyvät vakaviin sairauksiin, kuten 2-tyypin diabetekseen sekä sydänsairauksiin.

Vihreän teen katekiinit todistetusti auttavat viskeraalisen rasvan polttamisessa, vaikka laihtumisen vaikutukset muuten eivät olisikaan näkyviä. Siksi vihreä tee ehkäisee merkittävien sairauksien syntyä ja edesauttaa pidempään ja terveempään elämään.

Yhteenveto

Vaikka vihreän teen uute tai EGCG-lisäravinteet pystyvät stimuloimaan aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa, sen vaikutukset voivat olla vaatimattomampia menetettyjen kilojen suhteen. Vihreän teen vaikutukset tehostuvat ennestään yhdistettynä muihin tehokkaisiin painonpudotustekniikoihin, kuten proteiinipitoiseen ruokavalioon ja hiilihydraatin vähentämiseen. 

Muistathan, että vihreällä teellä on monia muitankin terveyshyötyjä kuin vain painonpudotukseen liittyen. Vihreän teen säännöllisellä käytöllä voi olla pitkäaikaisia hyötyjä antioksidanttien ansiosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *