Luontaistuotteet

luontaistuotteet ja niiden terveysvaikutukset ja hyödyt

Näin luontaistuotteet edistävät terveyttä ja hyvinvointia 

Luontaistuotteet ovat suosittu tapa lisätä vitamiineja, mineraaleja ja ravinteita jokapäiväiseen ruokavalioon. Vaikka luontaistuote ei korvaa terveellistä ruokavaliota, tietyt yrtit, vitamiinit, öljyt ja muut luontaistuotteet voivat lisätä ruokavalioon terveydelle tärkeitä hivenaineita. Monet käyttävät luontaistuotteita erilaisten oireiden ehkäisyssä ja hoitamisessa.

Luontaistuotekaupasta voi löytääkin apua esimerkiksi väsymykseen, energiatasojen nostamiseen, närästykseen, vatsavaivoihin ja moniin muihin ongelmiin. Vaikka luontaistuotteet eivät korvaa lääkkeitä, niistä voi olla apua esimerkiksi lääkkeiden rinnalla tai terveellisemmän elämäntavan osana.

Luontaistuotekauppa – luonnon oma apteekki

Luontaistuotekauppoja löytyy fyysisinä myymälöinä ympäri Suomen, mutta myös verkkokaupat myyvät luontaistuotteita. Luontaistuotekauppa keskittyykin myymään erilaisia, luonnollisia luontaistuotteita laidasta laitaan. Niihin voi kuulua esimerkiksi jauheita, öljyjä, mineraaleja, vitamiineja ja yrttejä, jotka jokainen omalla tavallaan lisäävät ruokavalioon terveydelle hyödyllisiä komponentteja. Luontaistuotekauppa onkin tavallaan kuin luonnon oma apteekki, josta monet löytävät apua vaivoihin ja niiden ehkäisemiseen.

Luontaistuotekauppa voi myös neuvoa sinua oikeiden tuotteiden löytämisessä. 

Luontaistuote närästykseen

Monet kärsivät närästyksestä silloin tällöin. Se voi olla peräisin esimerkiksi epäsopivasta tai vääränlaisesta ruoasta, kuten liian mausteisesta ruoasta, kahvista tai sitrushedelmistä. Vaikka närästys menee ohi itsestään ajan kanssa, se on ikävä vaiva, joka voi yllättää koska tahansa. Luontaistuotekaupasta löytyy onneksi erilaisia tuotteita närästyksen helpottamiseen luonnollisella tavalla.

Aloe vera on yksi suosituimmista tuotteista närästyksen helpottamiseen. Esimerkiksi aloe vera geeli ja mehu ovat hyväksi vatsalle ja koko kehon hyvinvoinnille. Aloe veran koostumus rauhoittaa vatsaa, edistää ruoansulatusta ja helpottaa myös närästyksen oireita.

Pellavansiemenet ja papaijamehu yhdessä voivat auttaa myös lievittämään närästyksen oireita. Mehun entsyymit ja yhdisteet helpottavat vatsan tulehtuneisuutta ja tasoittavat vatsahappoja. Pellavansiemenet vaikuttavat vatsan happoisuuteen ja mehussa on paljon hyviä vitamiineja.

Yksi tunnetuimmista vatsan ja närästyksen rauhoittajista on inkivääri, jota on käytetty pitkään muun muassa vatsakipujen ja turvotuksen ehkäisemisessä. Inkivääri lisää emäksisyyttä kehossa ja näin ollen poistaa happoisuutta vatsassa, mikä on närästyksen aiheuttaja. Kun vatsan pH-taso tasoittuu, närästyskin katoaa.

Omalta maustehyllyltä voi löytyä toinenkin luontaistuote närästykseen. Tunnettu närästyksen poistaja ja vatsan rauhoittaja on kaneli. Se ehkäisee kaasujen syntymistä, tulehtuneisuutta ja hapokkuutta. Kanelia voi lisätä esimerkiksi mehun tai teen joukkoon.

Myös monet muut tuotteet, joiden tarkoitus on tasoittaa kehon pH-tasoa ja lieventää hapokkuutta voivat auttaa närästyksen ja sen oireiden lievittämisessä. Myös erilaiset maitohappobakteerivalmisteet voivat auttaa lievittämään vatsaongelmia.

erilaisia luontaistuotteita esimerkiksi välipaloihin

Luontaistuote vaihdevuosiin

Vaihdevuodet voivat tuoda mukanaan erilaisia oireita. Kun hormonitasot muuttuvat, ne voivat tuoda mukanaan epämukavia oireita, jotka haittaavat arkielämää. Vaihdevuosien oireisiin kuuluvat muun muassa ärtyneisyys, väsymys ja kuumat aallot. Onneksi luontaistuote vaihdevuosiin löytyy helposti luontaistuotekaupasta.

Kiinalainen monipuolinen luontaistuote ginsengjuuri on suuri apu monessa vaivassa ja monen oireen hallitsemiseen. Se voi auttaa myös vaihdevuosioireiden hallitsemisessa, sillä se poistaa kehon tulehdustiloja. Ginsengjuuri parantaa myös unen laatua, mikä voi olla hyvä apu heille, joita vaivaa unettomuus vaihdevuosien seurauksena. Yrtti rentouttaa kehoa ja auttaa näin ollen nukkumaan paremmin ja syvempää unta.

Monet tuntevat maitohappobakteerit yleisenä apuna vatsavaivoihin, mutta ne voivat auttaa myös vaihdevuosioireiden lievittämisessä. Ne auttavat esimerkiksi emättimen limakalvojen hoitamisessa sekä pH-tason tasoittamisessa.

Vaihdevuosien aikana limakalvot voivat kuivua. Hyvät rasvahapot, kuten omega 3, 4, 7 ja 9 sekä A-vitamiini auttavat ylläpitämään limakalvojen ja ihon terveyttä.

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto hidastuu ja naisen keho altistuu luukadolle. Näin ollen D-vitamiinilisä voi olla hyvä apu luuston terveyden ylläpitämisessä. Se voi myös ehkäistä masennusta ja väsymystä, mitkä ovat myös tyypillisiä vaihdevuosien mukanaan tuomia oireita.

Progesteroni ja estrogeeni joutuvat koville vaihdevuosien aikana. Monet käyttävät apunaan lääkehoitoja, mutta myös useat luontaistuotteet voivat auttaa korvaamaan luonnollisesti näitä hormoneja. Esimerkiksi Meksikon jamssi on luontaistuote vaihdevuosiin. Se on luonnon oma progesteroni. Hopeiini voi sen sijaan auttaa korvaamaan estrogeenia.

Muita luonnon omia lääkkeitä, jotka voivat auttaa hormonitasoihin, ovat esimerkiksi:

  • Humala (hamppukasveihin kuuluva köynnös)
  • Puna-apila
  • Salvia
  • Soija
  • Siveydenpuu

Luontaistuote käsien vapinaan

Käsien vapinaan voi olla monia syitä. Essentiaalinen vapina on kuitenkin yleisin ja sen ehkäisemiseen ja hoitamiseen voivat auttaa esimerkiksi ginsengjuuri. Tämä monikäyttöinen yrtti rauhoittaa ja rentouttaa, mikä voi auttaa käsien vapinan hillitsemisessä. Koska stressi ja ahdistuneisuus voivat tehdä käsien vapinasta pahempaa, on syytä kokeilla myös hermostoa rauhoittavia luontaistuotteita. Terveyskauppa voi auttaa sinua valitsemaan oikeat luontaistuotteet käsien vapinaan.

Luontaistuote virtsankarkailuun

Virtsankarkailu on tavallinen vaiva, joka voi häiritä ikävästi tavallista elämää. Vaikka vaiva on ennemmin inhottava kuin vaaraton, se voi tehdä arjesta epämukavaa. Yleisesti ottaen virtsankarkailua voi hallita vahvistamalla omia lantionpohjan lihaksia, mutta terveyskauppa voi myös olla oiva apu virtsankarkailun hallinnassa. Muun muassa kurpitsansiemenuutetta ja soijauutetta sisältävä tuote voi auttaa lantionpohjan lihasten kunnon ylläpitämisessä. Kaikki luontaistuotekaupat eivät myy tätä yhdistelmää virtsankarkailuun, mutta voit aina pyytää apua ja lisätietoja terveyskaupasta.

Karpalouute ja tabletit voivat auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia. Vaikka karpalo ei välttämättä auta suoraan virtsankarkailuun, se voi ehkäistä tulehdusta, jonka oire voi olla virtsankarkailu.

Hermostoa rauhoittavat luontaistuotteet

Nykyään elämme kiireistä elämää, johon liittyy yleensä stressiä ja hermostuneisuutta. Masennus ja ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisiä vaivoja, jotka voivat johtua kiireisestä elämäntyylistä ja kroonisesta stressistä. Hermostoa rauhoittavat luontaistuotteet voivat auttaa ehkäisemään näitä vaivoja sekä rauhoittamaan mieltä ja kehoa. Hermostolle tärkeitä vitamiineja ovat muun muassa B7, B12, ja K-vitamiini. Moni luontaistuotekauppa myy niitä joko nestemäisessä muodossa tai tablettina.

Hermostuneisuuden ja ahdistuneisuuden ehkäisemisessä ja hoidossa käytetään usein myös virmajuurta. Sen ominaisuudet sopivat hyvin stressin vähentämiseen, sillä virmajuuri rauhoittaa mieltä. Se edistää myös unen laatua ja levollista oloa. Virmajuurta voi lisätä teehen useamman kerran päivässä.

Kärsimyskukka tunnetaan myös luontaistuotteena, joka voi auttaa hermoston rauhoittamisessa. Se on keskushermostoon vaikuttava kasvi, joka rentouttaa lihaksia. Se edistää myös hermoihin liittyvän kivun poistamista ja voi auttaa pää- ja selkäkivun ehkäisemisessä.

Tällä sivulla jo pariin otteeseen mainittu ginsengjuuri voi auttaa myös hermoston rauhoittamisessa. Juuri rauhoittaa mieltä ja kehoa ja voi auttaa esimerkiksi surusta, masennuksesta tai uupumuksesta kärsiviä saamaan elinvoimaansa takaisin. Lisäksi tämä tunnettu ja monipuolinen yrtti voi auttaa ahditsuneisuuden ja stressin vähentämisessä. Juurta kannattaa laimentaa vedellä. 

Mäkikuisma on monelle tuttu kasvi, joka sisältää paljon terveyden kannalta tärkeitä vitamiineja ja ravinteita. Yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista on hypericin, joka estää dopamiinin vaikutusta. Mäkikuisma auttaa kohentamaan mielialaa samalla, kun se vähentää kehon adrenaliinia. Sitä pidetään hyvänä yrttinä ahdistuneisuuden, masennuksen ja hermostuneisuuden hoitamisessa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä luontaistuote laskee verenpainetta?

Verenpaineen laskemiseen sopiva luontaistuote on esimerkiksi kalaöljy, eli omega-3. Lisäksi kaliumin on sanottu laskevan verenpainetta.

Mikä luontaistuote auttaa vaihdevuosiin?

Vaihdevuosiin auttavia luontaistuotteita on monia. Esimerkiksi ginsengjuuri, tyrni, A-vitamiini ja D-vitamiini voivat auttaa lieventämään vaihdevuosiin liittyviä oireita.

Mitä ovat luontaistuotteet?

Luontaistuotteet ovat luonnosta saatavia vitamiineja, mineraaleja, yrttejä ja öljyjä, jotka ovat yleensä peräisin kasvi-, kivi-, eläin- ja bakteerikunnista. Ne ovat ravintoa täydentäviä hivenaineita.

Mistä luontaistuotteita saa?

Luontaistuotteita voi löytää fyysisistä luontaistuotekaupoista, verkkokaupoista ja joskus jopa tavallisen ruokakaupan hyllyiltä.