
8 sipulin vaikuttavaa terveyshyötyä
- :20 tammikuun, 2019
- : Laihdutusopas
- 0 Comments
Kaikki vihannekset ovat hyväksi terveydelle, mutta tietyn tyyppisillä on hyvinvointimme kannalta ainutlaatuisia etuja. Sipulit ovat osa narsissikasvien heimoa, johon kuuluu myös valkosipuli, salottisipuli, purjo ja ruohosipuli.
Nämä vihannekset sisältävät lukuisia eri vitamiineja, mineraaleja ja eri kasviyhdisteitä, joiden on todettu edistävän terveyttä monin eri tavoin ja niitä onkin käytetty lääketieteelliseen tarkoitukseen jo antiikin ajoista alkaen.
Seuraavassa esittelemme sipulin 8 vaikuttavaa terveyshyötyä.
1. Sipuli on täynnä ravinteita
Sipulit ovat ravintoainepitoisuudeltaan tiheitä, mikä tarkoittaa sitä, että ne sisältävät vähän kaloreita, mutta runsaasti vitamiineja ja mineraaleja.
Yksi keskikokoinen sipuli sisältää vain 44 kaloria, mutta tarjoaa syöjälleen annoksen vitamiineja, mineraaleja ja kuitua.
Tämä kasvis sisältää huomattavan annoksen C-vitamiinia, joka on vastustuskykyä, kollageenin tuotantoa ja kudosten parantumista edistävä ravintoaine. C-vitamiini toimii lisäksi voimakkaana antioksidanttina suojaten solujasi vapaita radikaaleja vastaan.
Sipuli sisältää myös runsaasti kaliumia.
2. Voi edistää sydämen terveyttä
Sipulit sisältävät antioksidantteja ja yhdisteitä, jotka taistelevat tulehdusta vastaan, vähentävät triglyseridejä ja alentavat kolesterolitasoa – ja nämä kaikki seikat voivat auttaa ehkäisemään sydänsairauksien riskiä.
Niiden tehokkaat anti-inflammatoriset ominaisuutensa voivat myös auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta ja ehkäisemään veritulppien muodostumista.
3. Sipuli on pullollaan antioksidantteja
Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka ehkäisevät hapettumista, prosessia, joka saa aikaan soluvaurioita ja myötävaikuttaa sairauksien, kuten syövän, diabeteksen ja sydänsairauksien puhkeamisessa.
Sipulit ovat erinomainen antioksidanttien lähde ja sisältävätkin yhteensä yli 25 erityyppistä flavonoidia. Erityisesti punasipulit sisältävät antosyaania, joka on erityinen kasvipigmentti flavonoidiperheessä. Se antaa punasipuleille niiden syvän värin.

Antosyaanin on huomattu myös suojaavan tietyn tyyppisiä syöpiä ja diabetesta vastaan.
4. Sisältää syöpää vastaan taistelevia yhdisteitä
Sipulisukuun kuuluvien kasvisten, kuten valkosipulin ja sipulin syöminen on liitetty alentuneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin, kuten maha- ja paksusuolisyöpään.
syövät eniten sipulikasviksia, saavat 22 % epätodennäköisemmin syöpädiagnoosin kuin he, jotka syövät niitä vähiten.
Sipulien syöpää vastaan taistelevat yhdisteet on liitetty niistä löytyviin rikkiyhdisteisiin ja flavonoidiantioksidantteihin. Näiden lisäksi sipulit sisältävät myös fisetiiniä ja kversetiiniä, jotka saattavat ehkäistä syöpäkasvaimen kasvamista.
5. Auttaa hallitsemaan verensokeria
Sipulien syöminen saattaa auttaa hallitsemaan verensokeria, mikä on erityisen hyödyllinen asia heille, jotka sairastavat diabetesta tai esidiabetesta.
42 kakkostyypin diabetesta sairastavalla tehty tutkimus osoitti, että 100 gramman tuoreen punasipulin syöminen alensi paastoverensokeriarvoja noin 40 mg/dl neljän tunnin kuluttua mitattuna.
Sipuleista löytyvät yhdisteet, kuten kversetiini ja rikkiyhdisteet tuovat mukanaan diabetesta vastustavia vaikutuksia.
6. Voi parantaa luuntiheyttä
Maitotuotteet saavat yleensä kunnian tuotteina, jotka parantavat luuntiheyttä, mutta myös monet muut (kuten sipuli) voivat auttaa luiden terveyden tukemisessa.
24 keski-ikäisellä ja vaihdevuodet ohittaneella naisella tehty tutkimus osoitti, että he, jotka joivat 100 ml sipulimehua päivittäin kahdeksan viikon ajan, olivat onnistuneet parantamaan luumineraalitiheyttään ja antioksidanttiaktiivisuuttaan verrattuna heihin, jotka eivät sipulimehua juoneet.
Erään tutkimuksen mukaan vanhemmat naiset, jotka söivät useimmiten sipuleita, onnistuivat vähentämään lonkkamurtuman riskiään yli 20 % verrattuna heihin, jotka eivät sipulia koskaan syöneet.
Sipulien uskotaan vähentävän oksidatiivista stressiä, boostaavan antioksidanttitasoja ja vähentävän luukatoa, mikä saattaa auttaa estämään osteoporoosia ja boostaamaan luutiheyttä.

7. Sisältää antibakteerisia ominaisuuksia
Sipulien sisältämät yhdisteet voivat taistella mahdollisesti vaarallisiakin bakteereja, kuten koli-, Pseudomonas aeruginosa- , Staphylococcus aureus- ja Bacillus cereus -bakteereja vastaan.
Lisäksi sipuliuutteen on osoitettu ehkäisevän Vibrio cholerae -bakteerien kasvua. Kyseessä on bakteeri, joka on suuri terveysongelma kehitysmaissa. Erityisesti sipuleista uutetun kversetiinin on todettu olevan tehokas bakteereja vastaan taistelussa.
8. Voi edistää ruoansulatuskanavan terveyttä
Sipulit ovat erinomaisia kuidun ja prebioottien lähteitä, joista kumpikin ovat välttämättömiä suoliston optimaaliselle toiminnalle.
Prebiootit ovat sulamattomia kuituja, jotka terveydelle hyödylliset suolistobakteerit hajottavat. Suoliston bakteerit saavat energiaa prebiooteista ja rakentavat lyhytketjuisia rasvahappoja, kuten asetaattia, propionaattia ja butyraattia.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä lyhytketjuiset rasvahapot edistävät suoliston terveyttä ja parantavat vastustuskykyä vähentäen tulehdusta ja parantaen ruoansulatusta. Lisäksi prebioottipitoisten ruokien nauttiminen auttaa lisäämään probioottien, kuten laktobasillien ja bifidobakteerien kantoja, jotka ovat hyväksi ruoansulatuksen terveydelle.
Sipulia on helppo lisätä ruokavalioon
Sipuli on perusraaka-aine ruokakulttuureissa ympäri maailman. Se antaa makua aterioihin ja sitä voi syödä joko raakana tai kypsennettynä. Se lisää ruokavalioosi kuituja, vitamiineja ja mineraaleja.
Seuraavassa vinkkejä, joiden avulla lisäät sipuleita ruokavalioosi:
- Käytä raakaa sipulia lisäämään potkua guacamoleesi
- Lisää karamellisoitua sipulia suolaisiin leivoksiisi
- Yhdistä kypsennetyt sipulit muiden kasvisten kanssa terveelliseksi lisukkeeksi
- Lisää kypsennettyä sipulia kananmunaruokiin, kuten munakkaisiin
- Lisää ohueksi viipaloitua punasipulia lempisalaattiisi
- Kokoa kuitupitoinen salaatti kikherneistä, silputuista sipuleista ja paprikasta
- Käytä sipulia ja valkosipulia liemien ja keittojen pohjana
- Lisää sipulia wokkeihin
- Lisää silputtua, raakaa sipulia tacoihin, tortilloihin ja muihin meksikolaisiin annoksiin
- Valmista kotitekoista salsaa sipulista, tomaateista ja tuoreesta korianterista
- Valmista terveellinen sipulikasviskeitto
- Lisää sipulia chiliannoksiin makua tuomaan
Yhteenvetona
Sipulien terveysedut ovat vaikuttavat. Ravinteita täynnä olevat kasvikset sisältävät tehokkaita yhdisteitä, jotka saattavat vähentää sydänsairauksien ja tiettyjen syöpien riskiä.
Sipuleilla on antibakteerisia ominaisuuksia ja ne edistävät ruoansulatuksen terveyttä, mahdollisesti parantaen myös vastustuskykyä.
Ne ovat lisäksi hyvin monipuolisia ja niitä on helppo lisätä mihin tahansa suolaiseen ruokaan. Sipulien lisääminen ruokavalioosi on helppo tapa parantaa yleisterveyttäsi.