Kahvin vaikutus verenpaineeseen

Kohottaako kahvi verenpainettasi?

Kahvi on yksi maailman rakastetuimmista juomista ja Suomi on tunnetusti kahvinjuojien maa. Maailmanlaajuisesti kahvia kulutetaan vuosittain 8,6 miljardia kiloa.

Jos olet kahvinjuoja, niin tunnet varmaankin hyvin kahvin tuoman piristävän vaikutuksen, joka saapuu pian ensimmäisten siemausten jälkeen. Jopa kahvin tuoksu yksistään voi piristää.


On kuitenkin käyty keskusteluja siitä, onko säännöllinen kahvin kulutus oikeasti hyväksi terveydelle – erityisesti verenpaineen kohoamisen ja sydämen terveyden kannalta. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, onko kahvilla vaikutusta verenpaineeseemme ja pitäisikö sinunkin vähentää kahvin kulutustasi.

Kahvi saattaa kohottaa verenpainettasi väliaikaisesti

Tutkimukset osoittavat, että kahvin fysiologiset vaikutukset voivat ulottua pientä piristyksen tunnetta laajemmalle.

On nimittäin havaittu, että kahvin juominen voi kohottaa verenpainetta lyhyeksi ajaksi heti nauttimisen jälkeen.

34 tutkimuksen yhteenveto osoitti, että 200–300 mg kahvista saatavaa kofeiinia – eli suurinpiirtein se määrä, jonka saa 1,5-2 kupillisesta – johtaa noin 8 mmHg:n ja 6 mmHg:n kohoamiseen systolisessa ja diastolisessa verenpaineessa. Vaikutus havainnointiin jopa 3 tuntia kahvin nauttimisen jälkeen ja tulokset olivat samantapaisia ihmisillä, joilla oli normaali verenpaine sekä heillä, joilla se oli jo valmiiksi kohonnut.

Mielenkiintoista kyllä, säännöllistä kahvin juomista ei liitetä samaan vaikutukseen verenpaineessa. Se saattaa johtua kofeiinitoleranssista, joka kehittyy, kun sitä juodaan usein. Tutkimusten perusteella kahvi saattaa siis kohottaa verenpainettasi hieman – erityisesti, jos juot sitä epäsäännöllisesti.

Mahdolliset pitkän aikavälin vaikutukset

Vaikka kahvi saattaakin kohottaa verenpainettasi väliaikaisesti heti sitä juotuasi, ei tämä vaikutus näytä ulottuvan pitkälle aikavälille.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että päivittäinen kahvin juominen ei todennäköisesti vaikuta merkittävästi korkeasta verenpaineesta kärsivien arvoihin tai yleiseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Itse asiassa, kahvin juomisella voi olla jopa joitain terveyshyötyjä.

Tutkimukset osoittavat, että muutoin terveillä ihmisillä 3-5 kupillisen juominen päivittäin liitetään 15 % pienempään riskiin sairastua sydänsairauksiin sekä pienempään riskiin kuolla ennenaikaisesti.
laihdutusopas vinkki
Laihdutusopas vinkki

Kahvi sisältää monia bioaktiivisia yhdisteitä, joilla tiedetään olevan voimakkaita antioksidanttisia vaikutuksia. Ne saattavat myös vähentää kehosi oksidatiivista stressiä.

Joidenkin tutkijoiden mukaan kahvin terveysvaikutukset saattavat olla suuremmat kuin mahdolliset negatiiviset vaikutukset, joita kahvi voi säännöllisesti juovien kehoille aiheuttaa.

Tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia, jotta voimme täysin ymmärtää kuinka kahvi vaikuttaa ihmisten terveyteen pidemmällä aikavälillä. Nykyisten tutkimusten valossa kahvin juominen vaikuttaa kuitenkin täysin turvalliselta ja mahdollisesti jopa hyödylliseltä tavalta.

Pitäisikö minun välttää kahvin juomista, jos minulla on korkea verenpaine?

Kahvin-terveyshyödyt

Kohtuullinen kahvin juominen ei todennäköisesti aiheuta useimmille ihmisille huomattavaa vaikutusta verenpaineen tai sydänsairauksien riskin suurenemisen kannalta – ei edes silloin, vaikka henkilö olisi aiemmin saanut diagnoosin korkeasta verenpaineesta.

Itse asiassa, asia saattaa olla päin vastoin. Jotkin kahvista löytyvät bioaktiiviset yhdisteet saattavat tarjota keholle terveysetuja, mukaan lukien vähentynyttä oksidatiivista stressiä ja tulehdusta.

Emme kuitenkaan suosittele liiallista altistumista kofeiinille, erityisesti, jos sinulla on jo valmiiksi korkea verenpaine. Jos et juo kahvia säännöllisesti, niin voi olla viisasta odottaa, kunnes olet saanut verenpaineesi aisoihin, ennen kuin lisäät tämän juoman ruokavalioosi, erityisesti siksi, että se saattaa tutkimusten mukaan kohottaa verenpainetta lyhyellä aikavälillä.

Pidä myös mielessä, että minkä tahansa ruoka-aineen tai juoman liiallinen syöminen tai juominen voi johtaa negatiivisiin terveysvaikutuksiin, eikä kahvi tee tähän sääntöön poikkeusta. On aina tärkeää ylläpitää tasapainoa elämäntyylissäsi ja ruokailutottumuksissasi.

Säännöllinen liikunta yhdistettynä ruokavalioon, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, vähärasvaista proteiinia ja kokojyviä, on yksi parhaista tavoista pitää yllä tervettä verenpainetta ja sydämen terveyttä. Näihin terveellisiin tapoihin keskittyminen on parempi tapa käyttää energiasi sen sijaan, että käyttäisit sen huolehtimiseen kahvin juomisestasi.

Yhteenvetona

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista, mutta sitä on syytetty korkean verenpaineen aiheuttamisesta. Tutkimukset osoittavat, että kahvin juominen voi johtaa lyhytaikaisiin piikkeihin verenpaineessa.

Pitkän aikavälin kytköksiä kohonneen verenpaineen, sydänsairauksien ja kahvin välillä ei kuitenkaan olla havaittu ihmisillä, jotka juovat sitä säännöllisesti. Kahvi saattaa itse asiassa edistää sydämen terveyttä, kiitos sen korkean antioksidanttipitoisuutensa.

Vaikka asiasta tarvitaan vielä lisätutkimuksia, on kahvin juominen kohtuudella hyvin todennäköisesti turvallinen tapa useimmille meistä.

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *