Ashwagandhan terveysvaikutukset

Ashwaganda terveysvaikutukset

Ashwagandhaa käytetään kehon toimintoja kuntouttamaan ja tukemaan sekä palauttamaan elimistön elinvoimaa. Sitä arvostetaan sen kaksitahoisen vaikutuksen vuoksi, sillä se samanaikaisesti sekä energisoi että rauhoittaa.

Stressi voi aiheuttaa uupumusta, joka ilmenee usein hyper-oireina, kuten levottomuutena tai unihäiriöinä. Ravitsevan, ja samalla energisoivan, vaikutuksensa ansiosta ashwagandha tasapainottaa keskushermoston toimintaa.

Ashwaganda lieventää stressin vaikutusta hermostoon häivyttäen stressin ja levottomuuden oireita vähä vähältä. Ashwagandhalla on näin ollen elvyttävä ja rauhoittava vaikutus keskushermostoon, jonka kautta se välittyy vähitellen kaikkialle elimistöön. Kyseessä on siis todellinen superfood.

Tämän ominaisuuden ansiosta sitä voidaan käyttää ensisijaisena lisäravinteena.

8 todistettua ashwagandhasta saatavia terveyshyötyä ovat:

 1. Vahvistaa immuunijärjestelmää.
 2. Rauhoittaa henkisiä prosesseja.
 3. Tukee säännöllisen unirytmin kehittymistä.
 4. Edistää sekä miesten, että naisten sukuelinten terveyttä.
 5. Auttaa energiatason, vahvuuden ja elinvoiman säilyttämisessä.
 6. Tukee selkä- ja nivelrakenteita.
 7. Tasapainottaa kilpirauhasen toimintaa.
 8. Tasapainottaa munuaisten toimintaa.

Ashwagandha ja tiede

Ashwagandha on herättänyt lukuisten tutkijoiden mielenkiinnon, etenkin sen suosion kasvun myötä.

Ashwagandha ja Ayurveda

Ashwagandhaa käytetään Ayurveda-terveydenhoidossa runsain määrin vata- ja kapha- kehotyypeille. Se voi epätasapainottaa pitta -kehotyyppiä, sekä lisätä amaa (kuona-aineiden kerääntymistä). Ayurveda tunnustaa ashwagandhan rakentavan, vahvistavan ja ravitsevat ominaisuudet.

Sitä käytetään aiemmin lueteltujen syiden vuoksi, etenkin lihasten ja sukuelinten terveen toiminnan edistämiseen sekä vata -kehotyypin tasapainottamiseen.

Kuinka Ashwagandhaa käytetään?

Ashwaganda kapseli

Perinteisesti ashwagandhaa on käytetty jauheena, jolloin sitä sekoitetaan lämpimään maitoon tai hunajaan.

Ennen nukkumaanmenoa otettuna tämä sekoitus auttaa vata -kehotyyppiä rauhoittumaan sekä edistää terveellistä unirytmiä, tukee sukuelinten tervettä toimintaa ja vahvistaa elimistöä. Yleinen annoskoko on ¼ – ½ teelusikallista 1 – 2 kertaa päivässä.

Ashwagandha sekoitetaan perinteisesti kirkastettuun (ghee) voihin ja hunajaan (molempia saman verran) anupan -metodilla (tapa imeyttää yrtit tehokkaammin elimistöön) kokonaisvaltaisen ravitsemuksen ja elpymisen aikaan saamiseksi.

Kun ashwagandhaa sekoitetaan sokeriin, sillä on viilentävä vaikutus. Tätä voidaan käyttää jopa hunajan korvikkeena, varsinkin kuumana kesäaikana. Sitä voidaan myös käyttää kirkastetun voin (ghee) ja sokerin kanssa naisen sukuelinten ja nivelten terveyden edistämiseksi.

Voit tutustua ayurvedan eri anupanien käyttöön eri tilanteissa löytääksesi sopivimman metodin juuri sinun tilanteeseesi.
laihdutusopas vinkki
Laihdutusopas

Helpoin tapa käyttää ashwagandhaa lisäravinteena on ottaa se tabletin tai kapselin muodossa.

Tämä on erityisen kätevä vaihtoehto niille, jotka matkustavat paljon, ovat kiireisiä tai eivät pidä ashwagandha-teen mausta. Tabletteja suositellaan kapseleiden sijaan, koska niissä on yrtin makua vielä jonkin verran jäljellä. Ruoansulatusprosessi alkaa mausta, joka lähettää elimistölle signaalin siitä, mitä on odotettavissa.

Näin se käynnistää elimistön oman sisäisen farmasian. Ota 1 – 2 tablettia kerran tai kahdesti päivässä joko illalla tai aamulla, milloin se vain on sinulle helpointa.

Ashwagandhaa ei tarvitse ottaa aterian yhteydessä.

Myös uute on hyvä vaihtoehto

Saatavilla on myös ashwagandha-uutetta, joka mahdollistaa vaihtoehtoisen tavan hyödyntää tätä yrttiä. Se on helppokäyttöinen, imeytymiskykyinen valmiste, jolla on pitkä säilymisaika. Lisää 30 ml veteen tai mehuun 1 – 3 kertaa päivässä.

Sivuvaikutukset

 • Suurina annoksina ashwagandha voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Muutoin, vain vähäisten siitä tehtyjen tutkimusten valossa, elimistön on raportoitu sietävän ashwagandhaa hyvin.
 • Vaikka yrttiä onkin Intiassa perinteisesti käytetty raskauden aikana, länsimaissa suositellaan välttämään sen käyttöä raskauden aikana. Syynä tähän ovat sen aiheuttamat spasmolyytit (kouristelut) kohdussa. Tämä on aiheuttanut raskauden keskeytymisiä eläimillä, kun ashwagandhaa on käytetty suurina annostuksina.
 • Ayurveda -ideologian näkökulmasta ashwagandhaa kannattaa käyttää varoen pitta- kehotyyppien ja ama- (kuona-aineita) hoidossa.

Mistä ashwagandhaa kannattaa hankkia?

Miettiessäsi sitä, mistä sinun kannattaisi ashwagandhaa hankkia kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja yrttien laadun, yrityksen arvojen ja ympäristövaikutuksen osalta.

Esimerkiksi: Kun tuotteiden myyjä pystyy jäljittämään yrtit yksittäiselle tilalle, pystytään varmistamaan, että viljely tapahtuu luonnonmukaisesti. Silloin tiedetään varmuudella, ettei yrttejä ole käsitelty torjunta-aineilla eikä muilla haitallisilla kemikaaleilla.

Suosittelemme tutustumaan hyvinvoinnin.fi verkkokauppaan linkistä.

Hyvinvoinnin Tavaratalo on suomalainen hyvinvoinnin ja ekologisen elämäntavan verkkokauppa mistä löytyy yli 6000 tuotetta.